Opleiding

Amien HoQigong Tuina is één van de Traditionele Chinese Geneeswijzen, naast acupunctuur en Chinese kruiden. Het is een therapeutische natuurgeneeswijze bestaande uit Chinese therapeutische massage en het toepassen van interne energie (Wai Qi) om specifieke lichamelijke klachten te verhelpen. Qigong Tuina therapie is een specialisatie opleiding, zeer geschikt voor therapeuten die verdieping zoeken in hun massagetechnieken.Qigong Tuina was in eerste instantie één behandelwijze. In de loop der jaren heeft men Qigong en Tuina losgekoppeld. Uit ervaring is echter gebleken dat de combinatie van Tuina met Qigong effectiever is dan Tuina zonder Qigong. Vandaar dat het Wújí Instituut dit als één behandelwijze aanbiedt. Na afronding van opleiding ben je Qigong-therapeut en Qigong-leraar van de drie vormen die in het eerste jaar geleerd zijn.

Indeling opleiding

De parttime opleiding duurt twee jaar en de voertaal is Nederlands. Maximaal 10 deelnemers.

Toelatingseisen: De opleiding is voor iedereen met een goede motivatie en intentie toegankelijk. Het hebben van een basis- of hoofdvakopleiding in de Traditionele Chinese Geneeskunde of basiskennis Westerse Geneeskunde is een pre. Voor therapeuten die deze opleidingen hebben afgerond is het een specialisatie.
Data Start 2-jaarlijks in september 2021
Cursusdagen/lestijden: Zaterdagmiddag 14:00-17:00
Kosten: € 2150,- per studiejaar inclusief syllabus, inclusief 21% BTW.
Massagekussen: € 25,-
Locatie: Wijkcentrum De Bolder (Kamer Stuurhut)
Adres: Groenhof 140 te Amstelveen
Omvang: Studieduur deel één: Qigong instructeur
Studieduur deel twee: Qigong therapeut: 1 jaar (uitsluitend mogelijk na voltooiing van deel één)
Contacttijd: Eerste jaar: 10 maanden, van september t/m juni (met uitzondering van feestdagen en vakanties) 
Tweede jaar: 10 maanden, van september t/m juni  (met uitzondering van feestdagen en vakanties) 
Groepsgrootte: Maximaal 8 personen
Accreditatie: Nascholingen Zhong geaccrediteerd
Certificaat na 1e jaar: Qigong instructeur
Diploma na 2e jaar: Qigong Tuina therapeut (Basis)

Modules en tijdsplanning eerste jaar

Als therapeut moet je eerst ervoor zorgen dat je eigen gezondheid in balans is, voordat je andere mensen kunt of gaat behandelen. Dit leer je het in het eerste jaar. Daarnaast leer je de basis Tuina technieken, zodat je in de toekomst alsnog het tweede jaar kunt instromen voor de Qigong Tuina opleiding. Bij het succesvol afronden van je eerste jaar, ontvang je een certificaat en mag je les geven in de 3 geleerde vormen van het eerste jaar. 1e jaar uren per week weergegeven:
Module 1:   Theorie Qigong
Module 2: Tuina (Massage) technieken
Module 3: Wu Sheng Gong (5-klanken Qigong) 3 maanden.Deze qigongvorm heeft als doel de vijf belangrijke organen / de vijf elementen in een menselijk lichaam te reguleren en te versterken zodat ze gezond en goed blijven functioneren. Dit is de basis voor een gezond lichaam en maakt de weg naar de volgende stap vrij, namelijk de Ren- en Du-meridianen, oftewel de kleine hemelse cirkel.
Module 4: You Shou Gong (Meester Medicijn Boeddha Qigong) 3 maanden.De medicijn Boeddha qigong volgt op de eerste qigongvorm, de Wu shen gong. Nadat bij de eerste vorm de vijf elementen in het lichaam zijn gereguleerd en versterkt ben je in staat naar het volgende niveau door te gaan, de kleine hemelse cirkel (Taoïstische benaming). In de Traditionele Chinese Geneeskunde gaat het hier om de Ren- en Du-meridiaan. Door die te openen kun je je gezondheid verder versterken.
Module 5: Jin Gang Shen Gong (Gouden Metaal Lichaam Qigong) 3 maanden.Deze qigongvorm volgt nadat de vijf elementen en de Ren- en Du-meridianen contact hebben gemaakt. Bij Jin gang sheng qigong maak je de grote hemelse cirkel. Door het trainen van de eerste twee qigongvormen worden je energiestromen veel sterker en sterk genoeg om een nog grotere cirkel te maken. De grote hemelse cirkel laat de energie in het hele lichaam circuleren en het hele lichaam van top tot teen vullen met gezonde en beschermende qi, zowel binnen als buiten het lichaam. Tegelijkertijd maken de kleine vijf elementen (ons eigen lichaam) contact met de vijf grote elementen (de ruimte, universele energie).

Leerdoelen 1e jaar:

 • eigen gezondheid in balans brengen (fysiek en geestelijk lichaam);
 • verschillende tuinatechnieken beheersen;

Na het eerste jaar heb je voldoende kennis om:

 • de geleerde qigong vormen te doceren;
 • Tuina basistechnieken te herkennen en correct toe te passen;
 • simpele ziektebeelden te verhelpen;
 • door te stromen naar het tweede jaar.

Verplicht onderdeel 1e- jaar: Qigong week in de mei vakantie van Holland-Noord
Heb je ambities om Qigong Tuina Therapeut te worden, dan kun je in het tweede jaar je ontwikkelen tot een volwaardig Qigong Tuina Therapeut (beginnersniveau).
De verblijfskosten voor de trainingsweek zijn niet in de opleidingskosten inbegrepen.

Tweede jaar van de Qigong Tuina opleiding

Het tweede jaar van de Qigong Tuina opleiding ligt de focus met name op energieontwikkeling, die je behandelingseffect bevordert. In dat jaar leer je hoe je de kanalen kunt openen, energie kunt versterken en beheersen, dan wel toe of af laten nemen. Vervolgens leer je de behandeltechnieken voor de meest voorkomende ziektebeelden en wat je wel/niet kunt behandelen en de wijze van behandelen.
Na de 2-jarige opleiding ben je in staat om de meest voorkomende ziektebeelden (vb. stijve nek, nekhernia, hernia, migraine, hoofdpijnen etc) effectief te behandelen.

Module 6: Qigong Tuina Therapie Theori laten nemen.
Module 7: Huang Long Zhao Gong (Gele Draken Klauw Qigong), therapeutische Qigong om de kanalen te openen en energie te versterken, beheersen en toe en af
Module 8: Behandeltechnieken
Module 10: Behandelplannen

Na het eerste jaar ben je Qigong-instructeur

Na het tweede jaar heb je voldoende kennis om:

 • versterken en beheersen van energie;
 • behandelplan te kunnen schrijven
 • energie op een beheerste manier uit te kunnen stralen;
 • behandeltechnieken op de juiste wijze te gebruiken

Na het tweede jaar ben je Qigong-instructeur en Qigong Tuina therapeut

Veelgestelde vragen

Ik heb Qigong gedaan en ik heb Tuina gedaan, ben ik dan een Qigong Tuina therapeut?

Nee, door het beoefenen van Qigong ontwikkel je energie die sterk genoeg is om je eigen lichaam in balans te brengen en te houden. Deze energie is niet voldoende ontwikkeld om andere mensen mee te helpen.Een ervaren Qigong Tuina therapeut, heeft door specifieke intensieve training zijn energie zodanig ontwikkeld en versterkt dat hij/zij in staat is om, naast het beschermen van zijn eigen gezondheid ook die van de behandelde te beschermen. Hij/zij kan ook nog de energie op gecontroleerde en beheerste wijze laten toenemen en uitstralen om de lichamelijke klachten te behandelen i.c.m. Tuina technieken.

Bij Qigong Tuina gaat het om de combinatie van Tuina technieken en het uitstralen van interne energie (Wai Qi).

Kan iedereen Qigong Tuina leren?
Ja, iedereen kan dit leren. Het is slechts afhankelijk van de bereidwilligheid en discipline van de persoon die het wilt leren.

Wat is het verschil met acupunctuur?
Bij acupunctuur wordt bij het behandelen van lichamelijke klachten naalden gebruikt, die bij Qigong Tuina niet worden gebruikt. Het grootste en het meest essentiële verschil is dat bij Qigong Tuina de Qi van de therapeut voor de toevoer en de stuwkracht zorgt om de Qi te laten stromen en bij acupunctuur ontbreekt die stuwkracht en toevoer.

Wat is de studiebelasting?
Er zijn wekelijks 3 contacturen, daarnaast is het eerste jaar verplicht een 8-daagse Qigong workshop te volgen. Dit betreft 56 uur intensief Qigong beoefenen. Optioneel 4 keer Qigong nascholingen van 6 uur per keer, in totaal 24 uur. Zelfstudie: 7 uur per week Qigong en Min 1 uur per dag Qigong oefeningen (min 7 uur per week) min 0,5 uur per dag massagetechnieken

Hoe is de opbouw van de opleiding?
Als therapeut moet je eerst ervoor zorgen dat je eigen gezondheid in balans is, voordat je andere mensen kunt of gaat behandelen. Dit leer je het in het eerste jaar. Daarnaast leer je de basis Tuina technieken, zodat je in de toekomst alsnog het tweede jaar kunt instromen voor de Qigong Tuina opleiding. Bij het succesvol afronden van je eerste jaar, ontvang je een certificaat en mag je les geven in de 3 geleerde vormen van het eerste jaar.

Wat zijn de voordelen van deze opleiding?

 • Verbetering van je gezondheid;
 • Ontwikkeling en versterking van je energieniveau;
 • Versterking van je immuunsysteem;
 • Werkt zowel preventief als genezend;
 • Na het eerste jaar certificaat voor lesgeven in 3 Qigongvormen;.
 • Na het tweede jaar Qigong Tuina praktijk voeren (Beginnersniveau);
 • Een effectief behandelresultaat bij verschillende lichamelijke klachten;

Welke nascholingen biedt het Wújí Instituut aan?

 • Qigong nascholingen (1x per kwartaal)
 • Qigong week (mei vakantie van Holland-Noord) (Jaarlijks)
 • Tuina nascholing voor (Qigong) Tuina Therapeuten in China (Jaarlijks)